DATORN I VÄVNINGEN


Startsida            Mer material


Avsnitt 7 - nr 2/2007

Lenas rosengång


I min fasters provböcker från Väfskolan i Borås (1929 - 1930) finns exempel på mer utvecklade solvningar. Hon har ritat ett sådant mönster. I boken finns enbart mönsterritningen. Dessutom finns hennes provväv uppsatt på ett kartongark. Jag ritade in mönstret i WeavePoint för att få fram inredningen och till sist jämförde jag resultatet med provväven.

Jag har använt mönstret från Lenas provbok till sittdynor.


Se resultatet HÄR

Eftersom den dominerande färgen i mönstret är rött valde jag att rita inslagen för de andra färgerna för att sedan välja att infoga de parallella inslagen med röd färg. De parallella inslag som inte ska ha röd färg måste man lägga in manuellt efteråt. För att lättare se mönstret när jag ritade av det gjorde jag varpen röd.


Jag började i Visa|Mönster och ritade av en rapport av första bården. Därefter gick jag över till Inredning och fick solvningen, uppknytningen och trampningen för den första bården och ritade ännu en rapport i solvningen. Resten av mönstret fick jag fram genom att rita vidare i trampningen. Tuskafts- och kypertränderna ritades inte in. Samtidigt lade jag in färger för inslagen. Bild 1 nedan.


Arbetsgång

Varje ruta i mönstret består av tre inslag + tre motsatsinslag.

För att tredubbla: Omforma|Infoga parallellt. Infoga i trampningen, Från andra varptråden, 2 linjer, Avstånd 0 för båda linjerna. Färg ska vara omarkerad.


Innan man lägger till motsatsinslagen ska kypertränderna läggas till. De består av tre övertrampningar = 12 inslag. Första randen börjar på inslag 154. Verktyg|Infoga|Inslag, Från Inslag 154, Antal inslag 12. Rita in tre övertrampningar och lägg in gul färg i färgordningen. Andra randen börjar på inslag 247. Lägg till inslag på samma sätt.


Byt nu ut den röda varpfärgen mot en ljust grå.


Nu ska motsatsinslagen läggas till.

Omforma|Infoga parallellt. Infoga i trampningen, Från andra varptråden, 1 linje - Avståndet 2 för motsatstrampning är förvalt, Markera färg och välj rött.


Kontrollera att det stämmer med mönsterritningen med Visa|tyg. För att få kvadratiska rutor som i mönsterteckningen väljer man i Inställningar|Mönster Varptrådar 10, Inslag 60, Komprimera På.


Gå tillbaka till Visa|Inredning.


Mellan varje bård är det smala tuskaftsbårder som enligt provet består av 4 gula, 4 röda, 4 gula inslag. För det behövs två tuskaftstrampor. Verktyg|Infoga|Trampor. Från trampa 5 (om man vill ha dem till vänster, annars från trampa 1) Antal 2. Rita in tuskaft i uppknytningen.


För att infoga tuskaftsinslagen kan man antingen använda infoga på samma sätt som för kypertränderna eller, vilket kanske är lättare här, ställa pekaren på det inslag där det första tuskaftsinslaget ska vara och trycka på Insert 12 gånger.


Snabbast är att först lägga till alla inslagen, därefter rita in tuskaft och färger på det första stället och använda Markera, Kopiera, Klistra in - först alla trampningarna, därefter alla färgerna.


I två av bårderna finns det motsatsinslag som istället för röda är blå och vita. De får man lägga in manuellt.

Bild 2.


När man nu kontrollerar utseendet med Visa|tyg stämmer det med mönsterritningen men inte med tygprovet. Så vad är fel?


När man tittar närmare på provväven ser man att provet är vävt på en "vanlig" V-solvning. Kanske det var en väv man hade uppsatt och så vävde Lena sitt prov i den uppsättningen. Markera och ta bort varptråd 6-7 och upprepa den nya rapporten.


Kontrollera resultatet med Visa|tyg. 50 inslag ger bättre proportioner. Nu ligger färgerna tvärtom, man ser baksidan. Det beror på att Lena har ritat med höjning. Det gjorde man på Väfskolan på den tiden. Verktyg|Negativ uppknytning.


Nu stämmer alla bårder utom den svarta. Lena har trampat lite annorlunda. Till slut blev det samma utseende.

Bild 3.


Slutsats - lita aldrig fullt ut på att en beskrivning och ett prov stämmer överens.


                                       

Bild 1                                                                                  Bild 2                Bild 3


Obs: att trampning i bild 1 är bara för att få fram ett mönster.

Jämför med trampningen i den färdiga inredningen i bilden bredvid.Den fullständiga trampningen finns att hämta i wpo- och wif-format.

wpo för er som har WeavePoint, wif är ett format som även kan öppnas i andra vävprogram. wif-filen bör sparas på datorn och öppnas i vävprogrammet, annars öppnas den i Anteckningar.


Enligt mönsterritningen:

bild_2.wpo

bild_2.wif


Enligt provvävningen:

bild_3.wpo

bild_3.wif©Åsa Martinsson
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.