DATORN I VÄVNINGEN


Startsida            Mer material


Avsnitt 2 - nr 1/2006

Kypert


Mer Glencheck

I vinter har man sett många glencheckmönstrade tyger. Både det traditionella svart-vita mönstret och en del varianter. Pläden i Vävmagasinet är efter den traditionella beskrivningen av glencheck.


Nationalencyklopedin skriver så här:

Glencheck (av Glenurquhart, Skottland, och eng. check 'rutigt mönster') storrutigt vävnadsmönster i fyrskafts batavia med omväxlande ljusa och mörka varp- och inslagstrådar. Det används främst i kostymtyger.


I Textilboken som utkom 1956 står det så här:

Glen check (förk. av Glen Urquarhart Check). täml. stor rutning uppbyggd av mörka och ljusa trådar, varannan ruta 2 o. 2, varannan 4 o. 4 trådar i både varp o. inslag; anv. mest i kamgarnstyger. Kallas även Prince de Galle.


Jag diskuterade med Kerstin Fröberg om Glencheck. Hon la upp en del material på sin HEMSIDA.Man får ett annat utseende om man solvar den ena rutan med 1 svart, 1 vit istället för 2 svarta, 2 vita.


       

Vill man få symmetriska rutor får man justera i färgordningen.

Klicka på miniatyren för att se en större bit av tyget.
Om tittar på de olika tyger som vandrar runt i kavajer mm, så ser man att de inte enbart är svart-vita. Ofta är vissa mörka trådar ersätta av andra färger. Ibland är inslaget lite annorlunda än varpen.

Klicka på miniatyren nedan för att se ett exempel.

I Vävmagasinet finns en beskrivning på glencheckmönstrade plädar.
En helt svart-vit och två varianter med röda trådar. Här pläden med två röda trådar.
Foto Bengt Arne Ignell©Åsa Martinsson
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.