DATORN I VÄVNINGEN


Startsida            Mer material


Avsnitt 1 - nr 4/2005

Tuskaft och färgeffekter


I slutet av avsnittet finns en engelsk tuskaft som en färgeffekt. Här finns bindningen, den färgeffekten som finns i tidningen, samma bindning med tre färger och en annan färgställning i tre färger och visad som ett småmönstrat tyg.


                         Inför arbetet med Avsnitt 1 gjorde jag ett antal större mönster, där jag i en tuskaft kombinerade olika varp- och inslagsordningar. De var alldeles för stora för att ta med i artikeln. De är också för stora för att visa direkt här på sidan. Klicka på miniatyrerna så visas en bild på tyget. Det sista tyget är det svartvita mönstret från artikeln, men med fler trådar i varje ruta.


De här mönstren kan användas till allt från dukar i tunn bomull till tjocka yllefiltar. Det sista mönstret kan bli ett vackert dräkttyg.


                              De här exemplen visar att en "enkel" tuskaft kan bli spännande textilier. Använd ett garn och en kvalité som du känner till, men var inte rädd att provväva. Att testa en lite glesare eller tätare sked kan ge helt nya kvalitér och användningsområden.©Åsa Martinsson
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.