DATORN I VÄVNINGEN


Startsida            Mer material


Avsnitt 11 - nr 2/2008

En annan metod att rita en dubbelväv


I tidningen beskriver jag hur man kan konstruera en dubbelväv när lagren inte ligger 1/1. Det arbetsättet kan man använda till alla förhållanden mellan lagren. Har man 1 tråd i ena lagret finns ett annat, snabbare, sätt.

Vi tar samma bindning som i tidningen - en treskafts varpkypert i ena lagret och en tuskaft i det andra med förhållandet 3/1.

  1. Arkiv|Nytt. Välj 3 skaft och tre trampor.
  2. Inställningar|trådar med konturer.
  3. Rita in 4 översolvningar och en uppknytning för varpkypert (med högerdiagonal).
  4. Färgordningarna: varp Färg 2, inslag Färg 3 (två olika grå färger).
  5. Omforma|Infoga solvning: markera efter valt intervall, markera tabby (tuskaft), Intervall 3, markera Färg och välj färg 0, välj efter för att lägga tuskaften under kyperten i solvningen. Granska och välj sedan OK om det blivit rätt.
  6. Upprepa samma sak, från punkt 3, i trampningen, men välj färg 1.

    Man kan också använd Tromp as Writ|Solvning till trampning och så lägga in färgen för tuskaften efteråt, direkt i färgordnngen.

  7. Rita in tuskaft i trampordningen och höj det vita lagret över det grå.

             
     Punkt 4                    punkt 7


Efter det här kan man antingen gå vidare och göra en rutig dubbelväv, enligt beskrivningen i tidningen eller binda ihop lagren till beklädnadstyget nedan.


Ett beklädnadstyg

När halsdukarna var färdiga såg jag att man kan använda den här sista väven till ett beklädnadstyg och då bara använda det ena partiet. Här visas två bindemönster med inredning, framsida (oregelbunden) och baksida (regelbunden). I den oregelbundna är "botten" en varpkypert, i den regelbundna en inslagskypert. Jag har nu ritat dem så att båda har en högerdiagonal. I samma kvalité som halsdukarna kan det bli en mjuk sommarjacka. I silke en vacker kavaj.


            


4-skaftskypert + tuskaft

När jag var färdig med det här projektet funderade jag över hur det skulle blivit med en kypert 2/2 och förhållandet 2/1. Det blir visserligen 2 skaft mer, men en bindning som har samma kypert på fram- och baksida. Och det visade sig trevligt nog att det blir en rakt genomgående trampning och solvning. Här kommer bindningen med inredning till den som vill pröva.
©Åsa Martinsson
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.